Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kluchy z mrożonymi borówkami

Pieczone kluchy z mrożonymi borówkami

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2914

Dodano: 20.03.2017

Odsłon: 550

Propozycja na wykorzystanie mrożonych owoców...U mnie drożdżowe kluchy z borówkami ;)

Składniki

  • drożdże świeże 60 g
  • miód 2 łyżki
  • jaja 3 szt
  • mleko 310 g
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 700g
  • masło 100g
  • borówka amerykańska 300 g
  • jajo do posmarowania
  • mleko 1 łyżka do posmarowania
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30% 200 g
  • cukier puder 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z miodem. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i zaczekać kilka minut. Jaja wymieszać z cukrem. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, przelać jaja i wymieszać. Na końcu dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.

  2. Potem podzielić na równe części (u mnie 16 szt). Każdą rozpłaszczyć, nałożyć mrożone borówki i zwinąć. Pozostawić na kwadrans do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 25-30 min.

  3. Podawać na ciepło z płynnym sosem z mascarpone (serek z miksować szybko z kremówką i cukrem).
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń