Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kotlety z soczewicy

Pieczone kotlety z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7740

Dodano:

Odsłon: 5181

Pieczone kotlety z soczewicy

Składniki

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pół szklanki otrębów żytnich
  • pół łyżeczki curry
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Do miski wrzucamy soczewicę (którą wcześniej dokładnie odciskamy z wody), warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko olejem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia kotlety można obrócić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń