Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone Pałki z Kurczaka.

Pieczone Pałki z Kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3670

Dodano:

Odsłon: 426

Uwielbiam pieczoną skórkę z kurczaka,jeszcze taką chrupiącą,mniaaaaam :-)

Składniki

  • 7 ćwiartek z kurczaka
  • 1\4 szkl.oleju
  • sól i pieprz wedle uznania
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ćwiartki wymyć,osuszyć w razie potrzeby przekroić na mniejsze kawałki.
    Olej wlać do miseczki,wsypać wszystkie przyprawy,wymieszać(gdyby marynata była zbyt gęsta,dolać parę kropel oleju) i natrzeć dokładnie ćwiartki,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Między ćwiartki wciskam piórka cebuli i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę.
    Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na noc do lodówki,lub chociaż na kilka godz.

  2. Mięso pieczemy w 180 C ok.1 godz.
    Pieczemy pierwsze pół godz.pod przykryciem,następnie zdejmujemy pokrywkę,dzięki temu mięso się ładnie zarumieni,ze złoci i skórka będzie chrupiąca.
    Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego można przykryć folią aluminiową.
    Ostatnie 10 min.pieczenia ustawiam zawsze termoobieg.
    Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń