Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone perliczki

Pieczone perliczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 115

Sprawdzony przepis na "Pieczone perliczki"

Składniki

  • 2 perliczki
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 200–250 g wątróbki drobiowej
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 mała cebula
  • 8 listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej
  • mąka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • 2 godziny • dla 4 osób • cena 63 zł

  2. Perliczki zalej na noc zimną wodą. Następnego dnia osusz je, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odłóż je bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę pokrój bardzo drobno i duś ją na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Dodaj listki szałwii, pokrojone drobno śliwki i krótko podsmaż. Dolej wino i odparuj.

  3. Cebulę i śliwki połącz z kaszą. Wątróbki namocz w mleku, osusz, obtocz w mące i smaż na różowo na rozgrzanym maśle. Gdy przestygną, pokrój je i połącz z kaszą. Orzechy upraż na suchej patelni, pokrój i dodaj do kaszy. Całość przypraw solą, pieprzem i nafaszeruj perliczki. Owiń je szczelnie boczkiem, przewiąż nicią, związując nóżki perliczek. Całość polej winem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1,5 h. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć perliczki oraz polej płynem z pieczenia. Gotowe wyjmij i daj im odpocząć ok. 15 minut przed krojeniem. * Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń