Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi

Pieczone pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 18

Smaczny pomysł na "Pieczone pierogi"

Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 szklanki mąki
  • keczup
  • 1 jajko
  • kilka listków sałaty
  • pomidory
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Obraną cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż razem, mieszając, 8-10 minut.

  2. Zawartość patelni połącz ze śmietaną. Dodaj pokrojoną na kawałki lub startą na tarce mozzarellę. Ogrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz keczupem.

  3. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj jajko i tyle ciepłej wody (ok. szklanki), by powstało zwarte i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na placek. Dużym kubkiem wykrawaj krążki.

  4. Układaj na nich porcje farszu, formuj duże pierogi. Wrzucaj na wrzątek. Po ugotowaniu osącz. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć pierogi, smaż na złoty kolor. Osącz. Podawaj z sałatą i pomidorami.

  5. porcji, czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 zł.

  6. Tradycyjne pierogi z mąki i oleju przed smażeniem musisz ugotować. Nie dotyczy to jednak ciasta drożdżowego. Półkruche pierożki możesz natomiast piec na blasze w piekarniku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń