Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi

Pieczone pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 10840

Dodano:

Odsłon: 6353

Pieczone pierogi są zawsze najlepsze. Przepis mojej babci z Bieszczad.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Drożdże 2 dag
  • Cukier 1 łyżka
  • Tłuszcz 2 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • Ziemniaki ½ kg
  • Ser żółty wędzony 25 dag
  • Kasza gryczana 25 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Masło stopione 3 łyżki
  • Tłuszcz do formy
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, pięć łyżek mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, wsypać resztę mąki, sól, wbić jajko i wyrobić ciasto ręką. Następnie dodać tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić i ponownie odstawić w ciepłe miejsce.
    Wykonanie farszu:
    W między czasie obrać ziemniaki i ugotować z dodatkiem soli, utłuc i ostudzić. Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, połączyć z ziemniakami, startym serem, masłem, jajkami i przyprawami do smaku.
    Wykonanie pierogów:
    Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką krążki, kłaść przygotowany farsz, zlepiać pierogi. Kłaść do formy posmarowanej tłuszczem i odłożyć jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny. Podawać z kwaśną śmietaną lub polane masełkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń