Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

Przepis dnia 2018-12-13
Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 4952

Dodano:

Odsłon: 4444

Weekend spędziłam przy tych właśnie pierożkach,ale szuflada zamrażarki jest zapełniona,starczy na święta i Sylwka też ;-) A tu znajdziecie nadziane szpinakiem i fetą: https://smaker.pl/przepis-pieczone-pierogi-ze-szpinakiem-i-feta,168466,slodkoslodka83.html

Składniki

  • 25 szt.
  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół kostki masła lub margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
  • sezam lub czarnuszka do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,

  2. wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody. Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny

  3. zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki,

  4. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.


    Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę,

  5. całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.

  6. Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie.

  7. Po godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,

  8. każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu i zlepić górę palcami.

  9. Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,

  10. wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.
    Ciasto jest fajne i smaczne,możecie z niego czarować różne smaczne cuda np.paszteciki wigilijne można przygotować z tego ciasta szybciej i zamrozić a dzień przed Wigilią wieczorem wyjąć z zamrażalnika,w dzień Wigilii podpiec w piekarniku.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 13 grudnia 2018 Pyszota,w najbliższych dniach i ja zaczynam swoje szaleństwo w kuchni -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 grudnia 2018 Przepyszne! i wygladaja bardzo apetycznie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 10 grudnia 2018 Asiu, śliczne te pierogi, jak malowane. Moja mama też piekła podobne ale z samą kapustą i cebulką. Potem na wigilię oblewała smażoną jeszcze cebulką na oleju i wkładała do piekarnika. Jadło się je na ciepło.Chciałam nieraz takie zrobić, ale zawsze czasu brakuje.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 grudnia 2018 Tak wykonane pierogi są pyszne i bardzo syte,kiedyś robiłam i polecam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 grudnia 2018 Pyszne pierogi :)
Takie nie mogą się odejść bez kubka barszczu, mniam :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń