Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą

Przepis dnia 2017-09-28
Pieczone pierogi z lejkowcami i kapustą

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2312

Dodano: 24.09.2017

Odsłon: 5237

Lejkowiec dęty to grzyb jadalny, który ma bardzo charakterystyczny wygląd i dlatego trudno jest go pomylić z innymi grzybami. Najczęściej rośnie pod bukami i dębami. Ja proponuję pieczone pierożki z tymi właśnie grzybami. Gotowana kiszona kapusta to doskonały dodatek do nadzienia.

Składniki

  • Ciasto : 1/2 kg mąki
  • drożdże 4 dag
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • mleko ok.200 ml
  • sól, pieprz
  • nadzienie: grzyby lejkowce dęte 200 g ( ugotowanych )
  • ugotowana kapusta kiszona 500 g
  • sól, pieprz
  • tymianek opcjonalnie
  • Do 1 kg kapusty :Bulion warzywny ok. 300-400 ml
  • listki laurowe 4-5 sztuk
  • ziele angielskie 5-6 sztuk
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć.
    W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę.


  2. Kapustę lekko odcisnąć i ugotować w bulionie z dodatkiem listków , ziela.
    Grzyby rozdrobnić w robocie, dodając stopniowo ugotowaną i odciśniętą kapustę. Doprawić solą, pieprzem i ew. tymiankiem.

  3. Nadzienie lekko przesmażyć na odrobinie oleju, przestudzić.
    Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
    Powstały rozczyn dodać do przesianej mąki .
    Roztrzepać jajko i razem z resztą mleka i przyprawami dodać do mąki.
    Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką.

  4. Potem wałkować placki grubości do 1/2 cm, i wykrawać 10 cm kółka.
    Każde kółko nadziewać farszem i dokładnie zlepić.
    Piec w 180 C około 30 minut.
    Wychodzi coś ponad 30 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 24 września Można tak powiedzieć, chociaż sójki są z surowej kiszonej kapusty i u mnie bez grzybów.
Chociaż moja babcia do sójek też dodawała grzyby.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 września To jacyś kuzyni "sójek" ;)
Tamte są świetne, więc i te są zapewne super xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń