Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi z mięsem

Pieczone pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 15900

Będąc w Toruniu w czasie wakacji, jedliśmy przepyszne pieczone pierogi, a dziś próbowaliśmy przywołać ten smak. Mniam!

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna + mąka orkiszowa, po 25 dkg + kilka łyżek pszennej
  • drożdże, 5 dkg
  • cukier, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda, ok. szklanki
  • oliwa, 3 łyżki
  • Farsz: mięso z rosołu - 2 udka z kurczaka,szponder,kość ze schabu
  • jarzyny z rosołu - 2 marchewki, 2 pietruszki,1 por, kawałek selera
  • cebula suszona, 3 łyżeczki
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 2 łyżeczki
  • jajko
  • Bułka tarta, ewentualnie
  • sól,pieprz, do smaku
  • oregano, słonecznik, do posypania
  • rozbełtane jajko, do posmarowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z 1/2 szklanki wody, kilku łyżek mąki pszennej, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki i wody - wyrabiać ciasto. Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki.

  2. Farsz: Mięso obrać z kości, razem z jarzynami przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i ewentualnie bułkę tartą, jeśli masa będzie zbyt rzadka.

  3. Ciasto wałkować na grubość do 1/2 cm. Wycinać duże koła, nakładać farsz i zlepiać. Posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypać oregano lub nasionkami słonecznika.

  4. Piec 20 minut w temp. 190 stopni, grzałki góra-dół.

  5. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ketchupu lub innych zimnych sosów do mięs.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

imerion 16 listopada 2011 Oj znam tą toruńską pierogranię! Pierożki mają bajeczne!

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 listopada 2011 Hmm, próba odpowiedzi numer dwa - pierwsza, pomimo upłynięcia kilku godzin, nie pojawiła się. :/
Natie, mogą być różne rodzaje mięs - wedle upodobań. My akurat mieliśmy drobiowe, wieprzowe i wołowe. Pozdrawiam.

33 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hania07 14 listopada 2011 smakowicie wyglądają, trzeba wypróbować do barszczyku ;)

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 13 listopada 2011 Swietny przepis... nigdy nie robilam pasztecikow/pierogow z miesem, wiec czas sprobowac.Czy mozna zastapic wiepzowine wolowina?

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 12 listopada 2011 Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mięska i jarzyn z rosołu . Smaczny kolejny obiadek zapewniony . Super .

34 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń