Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z serem nie zawsze muszą by gotowane z tradycyjnego ciasta pierogowego. Ja dzisiaj proponuję w wersji pieczonej z ciasta drożdżowego! To naprawdę smaczna opcja ;)
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 159
Polecam.
Odsłon: 265
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
...ale pyszny.
Odsłon: 357
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 159
Polecam.
Odsłon: 265
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
...ale pyszny.
Odsłon: 357
Składniki
Drożdże zasypać łyżką cukru. Resztę cukru zmiksować z jajami na pulchną masę. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie ser połączyć ze śmietaną i cukrem.
Gotowe ciasto rozwałkować i dużą szklanką wykrawać krążki, nas które kładziemy łyżkę sera. Pierogi sklejamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 20 min. Podawać np. z sałatką z roszponki. Smacznego!