Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi z serem

Przepis dnia 2017-04-21
Pieczone pierogi z serem

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1460

Dodano: 18.04.2017

Odsłon: 1137

Pierogi z serem nie zawsze muszą by gotowane z tradycyjnego ciasta pierogowego. Ja dzisiaj proponuję w wersji pieczonej z ciasta drożdżowego! To naprawdę smaczna opcja ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 50 g
  • mąka pszenna 600 g
  • masło 60 g
  • jaja 2 szt
  • cukier 85 g
  • mleko 270 g
  • Nadzienie :
  • twaróg 500 g
  • śmietana 12% 4 łyżki
  • cukier drobny 4 łyżki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać łyżką cukru. Resztę cukru zmiksować z jajami na pulchną masę. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie ser połączyć ze śmietaną i cukrem.

  2. Gotowe ciasto rozwałkować i dużą szklanką wykrawać krążki, nas które kładziemy łyżkę sera. Pierogi sklejamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

  3. Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 20 min. Podawać np. z sałatką z roszponki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń