Dania główne Przepis na:
Pieczone pierogi z serem

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2914
Dodano: 18.04.2017
Odsłon: 1882
Składniki
- Ciasto drożdżowe :
- drożdże świeże 50 g
- mąka pszenna 600 g
- masło 60 g
- jaja 2 szt
- cukier 85 g
- mleko 270 g
- Nadzienie :
- twaróg 500 g
- śmietana 12% 4 łyżki
- cukier drobny 4 łyżki
- Na wierzch :
- żółtko 1 szt
- mleko 1-2 łyżki
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Drożdże zasypać łyżką cukru. Resztę cukru zmiksować z jajami na pulchną masę. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie ser połączyć ze śmietaną i cukrem.
-
Gotowe ciasto rozwałkować i dużą szklanką wykrawać krążki, nas które kładziemy łyżkę sera. Pierogi sklejamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
-
Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 20 min. Podawać np. z sałatką z roszponki.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (3)

kudlata1985 03 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Przepis wypróbowałam ale bez sałatki ;) Na drugi dzień były miękkie. Do sera dodałam chyba za dużo śmietany, ponieważ podczas pieczenia, mimo że dobrze sklejałam pierożki, ser mi z nich wypływał.. Ale i tak wszyscy się zajadali ;) następnym razem połowę zrobię z marmoladą, tak dla urozmaicenia ;) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz