Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne, pieczone pierożki z nadzieniem pieczarki, mięso, ser żółty, ostra papryczka chili. Polecam :)
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 341
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 410
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 682
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 341
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 410
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 682
Składniki
Wykonanie farszu: Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem.
Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli.
Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty gouda, oregano.
Wykonanie pierożków: Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy.
Wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta.
Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu.
Maszynką zlepiamy pierożki a nożem odcinamy ciasto które wyszło na wierzch.
Wygląd pierożka po zlepieniu w maszynce.
Zlepione pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Wstawiamy blachę z ułożonymi pierożkami do piekarnika i pieczemy 30 minut, do pięknego zarumienienia się pierożków.
Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy. Z ciasta które pozostało zrobiłam takiego palucha z nadzieniem.
Smacznego!!!