Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierożki z nadzieniem grzybowym

Pieczone pierożki z nadzieniem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2386

Dodano:

Odsłon: 920

Smaczne na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • CIASTO:
  • -Mąka pszenna - 400g
  • -Masło - kostka
  • -Żółtka - 4szt
  • -Gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • -Szczypta soli
  • FARSZ:
  • -Cebula - 2 szt
  • -Pieczarki - 1 kg
  • -Jajo - 1 szt
  • -Sól, pieprz
  • -Olej - 1 łyżka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je najpierw nożem, następnie zagnieść ciasto, uformować w kulę.
    Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Cebulę i pieczarki drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki.
    Gdy woda z pieczarek odparuje doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Jak farsz trochę wystygnie dodać jajko i dobrze wymieszać.

  3. Ciasto cienko rozwałkować.
    Wykrawać kółka, na każde kłaść farsz i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
    10-15 minut.
    Można podawać na ciepło z barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń