Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczone pikantne udka z czosnkiem...

pieczone pikantne udka z czosnkiem...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1444

Dodano:

Odsłon: 1684

można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • udka kurczaka całe 4 sztuki duże
  • przyprawa do kurczaka - pikantna 1 opakowanie
  • czosnek 2 główki
  • woda 1 szklanka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. udka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce


    przyprawą do kurczaka Prymat obsypać obficie udka z każdej strony, nakryć folią i schować do lodówki na całą noc


    odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa


    piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka


    następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń