Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone podudzia z leśnymi grzybami i cydrem.

Pieczone podudzia z leśnymi grzybami i cydrem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 129

Dodatek cydru do pieczonych mięs sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i kruche, Polecam ten sposób.

Składniki

  • 1,5 kg podudzi
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, czarny, mielony pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 4 duże ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki cydru
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • kilka suszonych (wcześniej namoczonych grzybów leśnych)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przyprawy wymieszać z olejem , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i natrzeć mięso.
    Przełożyć do mocnego woreczka foliowego i umieścić na noc w lodówce by przeszło aromatem przypraw.
    Następnego dnia wyjąć z woreczka i zrumienić na oleju z obu stron.

  2. Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem.
    Dodać masło, cydr, mus jabłkowy oraz pokrojone, namoczone wcześniej grzyby.
    Piec pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
    W trakcie pieczenia, polewać mięso wytworzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń