Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie z colą

Pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie z colą

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2751

Dodano:

Odsłon: 429

rewelacyjne skrzydełka z kurczaka pieczone w pysznej marynacie z dodatkiem coli, musztardy, miodu itp :) Takie skrzydełka są pokryte pyszną glazurą, są miękkie i każdemu bardzo smakują.

Składniki

  • -1,5 kg skrzydełek z kurczaka -2 ząbki czosnku -1 mała cebula
  • -125ml coli -pół łyżeczki pieprzu ziołowego -2 łyżki musztardy
  • -4 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego -1 łyżka miodu
  • -pieprz- do smaku duża szczypta -sól-do smaku pół łyżeczki
  • -zioła prowansalskie-pół łyżeczki -papryka słodka około 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skrzydełka oczyszczamy, ucinamy końcówki i dajemy do miski.

  2. Do drugiej miski dajemy czosnek przepuszczony przez praskę, drobno posiekaną cebulę, musztardę, ketchup,miód,colę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Powstałą marynatą oblewamy skrzydełka, pokrywając je dokładnie.

  4. Miskę ze skrzydełkami przykrywamy np folią aluminiową i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale minimum na 2 godzinki.

    Po tym czasie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym (polewamy resztą marynaty)

    i pieczemy na złoty kolor w temp 190 stopni-bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń