Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone śliwki pod złocistą maślaną kruszonką

Pieczone śliwki pod złocistą maślaną kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1664

Dodano:

Odsłon: 219

Jeśli nie znacie, to koniecznie musicie spróbować pieczonych soczystych śliwek pod złocistą i chrupką maślaną kruszonką. To deser, który eksploduje feerią smaków, choć ilość użytych do jego przygotowania składników jest minimalna. Wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a doznania smakowe są fantastyczne. Pod kruszonką z powodzeniem możecie także zapiekać jabłka czy gruszki, wyjdą równie pyszne. Wyśmienicie komponuje się z lodami waniliowymi i sprawdzi się na dobry początek dnia lub jego zakończenie na świeżym powietrzu. W tej postaci na pewno zasmakuje także dzieciom, które nie przepadają za owocami. Koniecznie upieczcie!

Składniki

  • 500 - 700 g drelowanych połówek śliwek ( u mnie odmiana Lubaszka, ale sprawdzi się doskonale Węgierka)
  • 1 duża brzoskwinia
  • 100 g masła (82% tłuszczu) + 1 łyżka
  • 100 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki cukru (biały kryształ lub brązowy
  • cynamon
  • 1 pudełko ulubionych lodów
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Silikonową formę do pieczenia keksa lub chleba natłuścić 1 łyżką masła i posypać 1 łyżką mąki. Wsypać śliwki oraz obraną i pokrojoną w plastry brzoskwinię. Zasypać cynamonem w ilości, jaką uznacie za stosowne (u mnie to 1 łyżka).

  2. Do miski wkroić kawałki chłodnego masła, wsypać mąkę i cukier, wyrabiać dłonią kruszonkę. Nie zagniatać, tylko kruszyć i łączyć masę między palcami.
    Wysypać całość na owoce.

  3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 - 25 minut, wyciągnąć, kiedy wierch będzie złoty.

  4. Serwować na ciepło z lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń