Do góry

Desery Przepis na:

'' Pieczone śliwki "

'' Pieczone śliwki

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6728

Dodano:

Odsłon: 2462

Mój szybki, prosty i efektowny sposób na " COŚ SŁODKIEGO ". Gdy przychodzisz z pracy czy szkoły i pragniesz coś ciepłego i słodkiego a nie masz ochoty i siły na żmudne przygotowania, albo za 20 minut wpadną goście. W takich chwilach proponuję przygotować te śliczne bułeczki.

Składniki

  • ciasto francuskie 275 g
  • 3 śliwki renklody
  • zmielone migdały lub wiórki kokosowe 3 łyżki
  • cukier puder
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
    Piekarnik nastaw na 200 C.
    Śliwki przekrój na pół, miejsce przecięcia posyp migdałami lub wiórkami kokosowymi.
    Rozwiń ciasto francuskie, nałóż okrągłą foremkę 9,5 cm, w środku foremki ułóż połówkę śliwki, wykrój okrąg z jednym odrastającym listkiem. Śliwkę ponacinaj kilka razy.

  2. Powtórz to z resztą śliwek.
    Wykrojone bułeczki przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia, piecz około 15 minut.
    Po upieczeniu lekko posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń