Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka z kurczaka w rękawie.

Pieczone udka z kurczaka w rękawie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 249

Pyszne danie na pieczone udka z kurczaka. Mięso idealnie odchodzi od kości, skórka jest przepysznie chrupiąca. Co najważniejsze, do potrawy nie używamy tłuszczu, więc spokojnie można uznać je za dietetyczne.

Składniki

  • 3 - 4 udka z kurczaka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • opcjonalnie: łyżka ketchupu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy nasze przyprawy: sól, pieprz (mogą być świeżo mielone), paprykę słodką i ostrą. Staramy się nie używać zbyt wielu przypraw, aby wyciągnąć smak kurczaka. Dodając zbyt wiele przypraw (a co gorsze używając gotowych mieszanek do mięsa, czy "złocistego kurczaka", zabijamy smak naszego dania i w ogóle nasz zmysł smaku). Wystarczy sól, pieprz, papryka, aby danie było smaczne.

    Udka z kurczaka dokładnie myjemy. Jeśli chcemy to usuwamy skórę.
    jednak, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy, upewniamy się tylko czy nie ma żadnych piór :)

    Naszego kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ketchupu. Zostawiamy na 15 - 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

  2. Przygotowujemy sobie rękaw do pieczenia oraz naczynie, do którego włożymy udka z kurczaka. Udka wkładamy do rękawa, dokładnie zaciskamy go z dwóch stron, wypuszczając nadmiar powietrza ze środka. Postaraj się udka ułożyć tak, aby każdy miał miejsce (niech nie leżą jeden na drugim, ale obok siebie).

    Udka w naczyniu żaroodpornym lub wyłożone na blaszce do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, z załączonym termoobiegiem.

  3. Po 30 minutach, wyjmujemy nasze udka i ostrożnie nacinamy rękaw do pieczenia przez środek. Delikatnie rozciągamy worek, tak, aby jak największa powierzchnia udek była odsłoniona.

    Ponownie wkładamy udka z kurczaka do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia się skórki. Można również zmienić tryb z termoobiegu na grzanie z góry.

    Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ musisz wyczuć moment, w którym mięso będzie dobrze zrumienione, ale nie przesuszone.

    Obiad idealny do podania z pieczonymi w piekarniku łódeczkami z ziemniaków

    https://www.facebook.com/Bakecook-109287703754804/?modal=admin_todo_tour

    https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń