Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 5931

Sezon na szparagi zaczęty :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki umyć, osuszyć, obtoczyć w oliwie, posypać solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornej formie i wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

  2. Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać szparagi. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano (nie miałem świeżego) i piec przez kolejne 10 -12 minut . Przed podaniem delikatnie przemieszać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yooko 29 października 2012 czy mogłabyś wyjaśnić co z tymi sosami., który do czego służy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stefcia87 14 maja 2012 Oj to musi być mega pyszne:)) mniam mniam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń