Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1828

Dodano:

Odsłon: 53504

Zaleta: lepsze od kotleta.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe, 1.5 kg
  • oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego, 3 łyżki
  • sól, pieprz, kminek, papryka słodka lub ostra, -wszystkiego po trochu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Natrzeć żeberka solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, papryką oraz kminkiem. Całość zalewamy oliwą i mieszamy. Ja zostawiam mięso na całą noc w lodówce aby dobrze przegryzło się. Wcale takiej konieczności nie ma, można piec od razu lub poczekać np: 1 godz.

  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Z własnego doświadczenia wiem im dłużej mięso znajduje się w marynacie tym krótszy czas pieczenia. Smacznego wszystkim mięsożercom.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 26 kwietnia 2010 kawał pysznego mięsiwa a ja właśnie rozpoczęłam dietę więc tylko popatrze i naciesze oko,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 26 kwietnia 2010 Takie żeberka są pyszne i mniej tłuste niż smażone na tłuszczu. Fajnie się pieką "w rękawie".
Pozdrawiam :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń