Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone Żeberka po prowansalsku

Pieczone Żeberka po prowansalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 2552

Dodano:

Odsłon: 1896

Żeberka są jednym z najbardziej lubianych mięs w moim domu. Staram się przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj pieczone w ziołach prowansalskich.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek paski
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Łyżka mielonej ostrej papryki
  • Łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia różowa cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • Łyżka oleju do podważenia żeberek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na porcje ok 10 cm.
    Wkładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, obydwie papryki i zioła. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
    Dokładnie mieszamy.
    Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
    Następnego dnia obsmażamy lekko na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego w następujący sposób:
    Na dno kładziemy pokrojoną w piórka połówkę cebuli i pół łyżki margaryny. Następnie kładziemy podsmażone żeberka i znów cebule.
    Pozostały tłuszcz wlewamy do naczynia.
    Pieczemy ok. 1,5 godz w 180°C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 13 kwietnia 2018 Pyszne, bardzo się cieszę, że zbliża się sezon grillowy :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń