Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 1434

Dodano: 23.06.2017

Odsłon: 1861

Przepis na pieczone ziemniaczki, idealne jako dodatek do każdego rodzaju mięsa.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, bazylia, oregano, tymianek
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie oczyścić i umyć. Nie obierając ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
    W garnku zagotować wodę z solą (w zależności ile mamy ziemniaków, dodajemy 2-3 łyżeczki soli na około 1,5l wody). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy do czasu, aż będą one tylko w połowie miękkie. Ziemniaki odcedzamy i odparowujemy.

  2. Dużą blaszkę wykładamy pergaminem i przekładamy na nią odgotowane ziemniaki. Polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą i ziołami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 15 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Po pierwszych 15 minutach ziemniaki obracamy i przekręcamy piekarnik na termoobieg, by kartofle nabrały koloru i chrupkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń