Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1870 Ocena: 43025

Dodano:

Odsłon: 1090

Bardzo lubimy je, jako dodatek do obiadu. Świetnie też sprawdzają się jako przekąska z sosem czosnkowym.

Składniki

  • 500-600 g ziemniaków
  • 700 ml zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”.
    Wodę mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny.
    Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków, ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na środkowej półce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń