Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone ziemniaki nadziewane pieczarkami

Pieczone ziemniaki nadziewane pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 519 Ocena: 8550

Dodano:

Odsłon: 16974

Zbliżony smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Ziemniaki z nadzieniem ziemniaczano-pieczarkowym z dodatkiem czosnku.

Składniki

  • 6 sporych ziemniaków 1200 g
  • pieczarki 230 g
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny ( opcjonalnie )
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, wydrążyć środki, pozostawiając około 1/2 cm ścianki. Pieczarki dokładnie opłukać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
    Kawałki ziemniaków z wydrążenia rozdrobnić , przesmażyć na oleju.
    Ziemniaki doprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, po przesmażeniu połączyć z pieczarkami.
    Wydrążone ziemniaki wysmarować olejem, środek oprószyć solą i posypać suszonymi liśćmi tymianku.

  2. Każdy ziemniak napełnić farszem.
    Ziemniaki ułożyć na papierze posmarowanym olejem i piec około 60 minut najpierw w 190 C potem w 200 C.
    Podawać możemy z warzywami, omletami lub mięsem.
    Ja uwielbiam na wierzch dodać duży kleks jogurtu naturalnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń