Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone ziemniaki z sosem serowo-czosnkowym

Pieczone ziemniaki z sosem serowo-czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 1949

Dodano:

Odsłon: 220

Pamiętam z dzieciństwa jak robiliśmy ognisko i wrzucaliśmy w nie ziemniaki. Potem posypywaliśmy je solą i zjadaliśmy jak najwyborniejszy przysmak. Teraz czasy się zmieniły więc idąc z duchem czasu proponuję "pyry na bogato": pieczone w piekarniku ziemniaki podane z sosem serowo-czosnkowym

Składniki

  • ziemniaki średnie 8 szt
  • sól 1 łyżka
  • pieprz 1 płaska łyżeczka
  • zioła prowansalskie 2 łyżki
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • czosnek 5 ząbków
  • gęsta śmietana 0,5 szklanki
  • ser pleśniowy 12,5 dag
  • olej 6 łyżek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki najlepiej jak będą jednakowej wielkości dzięki czemu upieką się w tym samym czasie.
    Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i kilku miejscach nakłuwamy wykałaczką. Sól, pieprz, mieloną paprykę i zioła prowansalskie mieszamy i przygotowaną mieszanką nacieramy ziemniaki z zewnątrz. Następnie ziemniaki nacinamy /nie przekrawając całkowicie/ na ćwiartki i oprószamy przyprawami od środka.

  2. Z foli aluminiowej przygotowujemy 8 kwadratów, natłuszczamy je po bardziej błyszczącej stronie. Na każdym kawałku foli układamy po jednym ziemniaku i szczelnie zawijamy folię. Pakunki z ziemniakami układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. Pieczemy ok. 70-90 min - w zależności od wielkości ziemniaków.
    Sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z gęstą śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
    Upieczone ziemniaki podajemy polane sosem czosnkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń