Do góry

Desery Przepis na:

Pieczony bigos

Pieczony bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27988

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Pieczony bigos"

Składniki

  • 1 garść suszonych grzybów
  • 10 dag wędzonych śliwek
  • 1 słodka kapusta
  • 80 dag wieprzowiny
  • 3 łyżki smalcu
  • 1-2 łyżki mielonej papryki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • po 25 dag boczku i kiełbasy
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 pomidory
  • olej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby opłucz, włóż do miski razem ze śliwkami. Zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.

  2. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć mięso. Oprósz je solą i mieloną słodką papryką. Przesmaż krótko, dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj całość, przełóż do naczynia do zapiekania lub brytfanny razem z tłuszczem z patelni.

  3. Dodaj posiekaną białą kapustę oraz namoczone i osączone suszone grzyby. Włóż połowę kapusty kiszonej (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wcześniej wodą). Dodaj 10 ziaren pieprzu oraz 3 liście laurowe. Całość podlej wodą i lekko posól. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. około 50 min.

  4. Boczek pokrój w kosteczkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż razem z boczkiem.

  5. Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zawartość patelni przełóż do naczynia z bigosem. Dodaj resztę kapusty oraz śliwki. Zapiekaj jeszcze 30 minut. Dopraw do smaku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń