Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczony bigos"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Grzyby opłucz, włóż do miski razem ze śliwkami. Zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć mięso. Oprósz je solą i mieloną słodką papryką. Przesmaż krótko, dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj całość, przełóż do naczynia do zapiekania lub brytfanny razem z tłuszczem z patelni.
Dodaj posiekaną białą kapustę oraz namoczone i osączone suszone grzyby. Włóż połowę kapusty kiszonej (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wcześniej wodą). Dodaj 10 ziaren pieprzu oraz 3 liście laurowe. Całość podlej wodą i lekko posól. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. około 50 min.
Boczek pokrój w kosteczkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż razem z boczkiem.
Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zawartość patelni przełóż do naczynia z bigosem. Dodaj resztę kapusty oraz śliwki. Zapiekaj jeszcze 30 minut. Dopraw do smaku.Źródło: Świat kobiety