Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony boczek

Pieczony boczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 15582

Dodano:

Odsłon: 17532

No wiem, pieczony boczek nie należy ani do najzdrowszych ani do niskokalorycznych dań … ale jak pachnie!!!!! Nie robię go zbyt często, dlatego do czasu do czasu, gdy pojawia się na moim stole, nie mogę się opanować i nie uszczknąć choć kawałka … A już apogeum rozkoszy dla podniebienia stanowi przypieczona na chrupiąco skórka – ale o tym ciiiii :)

Składniki

  • Ładny kawałek najlepiej chudego boczku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Do miseczki wsypuję sól, majeranek i czosnek – wszystko dobrze mieszam.

  2. Boczek umyłam, osuszyłam i nacinam go z dwóch stron tak, aby powstała krateczka. Następnie dobrze go nacieram mieszanką czosnkowo-ziołową – przyprawy powinny dotrzeć w każde nacięcie. Natarty boczek przekładam na półmisek i przykrywam folią. Pozostawiam go tak przynajmniej na godzinę, aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw.

  3. Na spód naczynia żaroodpornego leję trochę oleju, przekładam boczek i podlewam go jeszcze odrobiną wody. Wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu, aż boczek jest mięciutki, a skórka przyrumieniona.

  4. Po upieczeniu nie kroję od razu mięsa, bo wypłynęłyby z niego soki, zostawiam na 10 -15 minut, by lekko przestygło.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń