Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony boczek w najprostszej postaci

Pieczony boczek w najprostszej postaci

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11078

Dodano:

Odsłon: 1644

Chyba najprostszy i najszybszy sposób przygotowania pieczonego boczku. Boczek jest po upieczeniu bardzo aromatyczny, mało słony, najlepiej smakuje albo z musztardą albo z kremowym chrzanem.

Składniki

  • 2 kawałki surowego boczku każdy około 1kg
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  2. Przyprawy odmierzamy i wsypujemy do miseczki.

  3. Przyprawy dodajemy do boczku. Dokładnie nacieramy przyprawami obydwa kawałki boczku. Przyprawiony boczek owijamy folią aluminiową. Boczki układamy na dużej brytfannie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu boczki odkładamy do wystygnięcia. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń