Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony camembert

Pieczony camembert

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 566

Camembert owinięty dojrzewającą szynką i wszystko zapieczone w chlebku

Składniki

  • 2 sery camembert
  • 4 - 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wodę, cukier i drożdże wymieszać. Dodać to tego mąkę. Mieszać, a następnie wyrabiać na gładkie i jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

  2. Sery owijamy w szynkę.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm

    Ułożyć na środku sery i zawinąć w ciasto
    Sery ułożyć na blasze do pieczenia
    Wierzch posmarować roztrzepanymi jajkami.

    Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

  3. W tym czasie rozgrzewać piekarnik do temperatury 200ºC.
    Ponownie posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika.
    Piec około 40 minut
    Sery wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki.
    Podawać z konfiturą lub żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń