Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony indyk z szałwią"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 174
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 87
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 174
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 87
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tuszkę natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz, nadziej częścią szałwii i 4 ćwiartkami cebuli. Marchewki pokrój i z resztą cebuli włóż do brytfanny, połóż na nich indyka. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod tuszkę. Skrop masłem i posyp resztą szałwii.
Piecz w sumie ok. 2,5 godz. (po 18 min/każde 0,5 kg indyka o wadze do 4,5 kg). Po 45 min wlej do brytfanny bulion. Zmniejsz temp., piecz dalej ok. 2 godz., nakrywając mięso luźno folią alum.
Polewaj powstającym sosem. Na koniec odkryj, dopiecz na złoto. Sos zachowaj (np. do odgrzewania).Źródło: Świat kobiety