Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczony kalafior z piekarnika

Przepis dnia 2018-11-09
Pieczony kalafior z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 395

Dodano:

Odsłon: 2677

Kalafior jest jednych z tych warzyw, które często pojawiają się na naszych stołach jak dodatek do innych dań. Dlatego dzisiaj proponujemy pieczony kalafior o wyrazistym i intensywnym smaku. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Jeden średniej wielkości kalafior
  • 5 łyżek oleju (Olivier)
  • 5 łyżek wody
  • Kopiata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • Łyżeczka łagodnej czerwonej papryki
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki
    • Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą
    • Każda różyczkę kalafiora smarujemy sosem, ja użyłam do tego pędzelka silikonowego
    • Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego

  2. • Połowę szklanki wody wlewamy do miseczki w której znajdował się sos, dokładnie mieszamy (zbieramy pozostałości sosu) a następnie dolewamy na spód naczynia z kalafiorem
    • Kalafiora pieczemy przez około 45-50 minut w 180 stopniach, bez przykrycia, na środkowym ruszcie z włączonym termoobiegiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

emelya 11 listopada Przepis fajny, ale radzę na drugi raz obgotować krótko kalafiora w wodzie przed potraktowaniem przyprawami i przed właściwym zapiekaniem ...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

emelya 11 listopada No niestety, po 50 minutach pieczenia w piekarniku gazowym, kalafior nadal twardy, trzeba go było dogotować na parze... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 09 listopada Kalafiora pieczemy w zamkniętym naczyniu czy otwartym? Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń