Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony królik

Pieczony królik

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3998

Dodano: 03.02.2012

Odsłon: 65995

...mięsko dla wrażliwych brzuszków ;-)

Składniki

  • królik
  • sól,pieprz
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Królika kroję na porcję,nacieram solą i pieprzem...odstawiam do lodówki. Po ok 2 godzinach przekładam mięsko do naczynia żaroodpornego-podlewam wodą i olejem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170) i piekę ok 2 godzin.

  2. Czasami robię sos pieczarkowy: podsmażam cebulkę i pieczarki,wlewam wodę,wsypuję posiekaną natkę.Zaprawiam mąką i śmietaną.Doprawiam solą i pieprzem...ale wtedy nie jest to wersja lekkostrawna ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 03 lutego 2012 ...niestety z marketu...
Potwierdziło się,że mój 2 letni synek jest alergikiem,a indyka nie lubi.
...ale czekamy na świeżą dostawę królików od dziadka ;-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 03 lutego 2012 A skąd królik z marketu czy z własnej hodowli ?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń