Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak w stylu tandoori

Pieczony kurczak w stylu tandoori

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 222

Dodano:

Odsłon: 19986

Udka kurczaka marynowane w jogurcie wymieszanym z aromatycznymi, indyjskimi przyprawami, następnie upieczony w piekarniku. Pycha!

Składniki

  • 4 udka z kurczaka, ze skórką
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • kawałki limonki
  • posiekana, świeża kolendra
  • Składniki na marynatę:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 1/2 łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli cayenne
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i odstaw.

  2. Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij głęboko mięsne części udek (po 3-4 głębokie nacięcia) i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Następnie umieść je w woreczku lub innym pojemniku wraz z resztą marynaty i włóż do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.

  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 250 oC. Wyjmij kurczaka z lodówki i odstaw, by nabrał temperatury pokojowej.

  4. Ułóż kurczaka mięsną stroną do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną np. papierem do pieczenia (będzie kapało). Zwróć uwagę by jak najwięcej marynaty zostało na udkach i zachowaj resztę na później. Skrop roztopionym masłem i piecz przez 10 minut.

  5. Odwróć udka mięsną stroną do góry, wyłóż na nie resztę marynaty, skrop kolejną łyżką masła i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i piecz 5 minut aby skórka stała się ładnie zarumieniona i chrupiąca. Sprawdź czy kurczak jest już upieczony (czy wypływa przezroczysty płyn po nakłuciu), jeśli tak wyjmij z piekarnika, skrop resztą masła i odstaw na 5-10 minut aby „odpoczął”.

  6. Podawaj kurczaka z ryżem lub chlebkiem naan, wraz z limonką i kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń