Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak z miodem ,rozmarynem ,cytryna i ciemnym sosem sojowym

Pieczony kurczak z miodem ,rozmarynem ,cytryna i ciemnym sosem sojowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 823

Kurczak palce lizac :)

Składniki

  • kurczak do 1.5kg
  • peczek rozmarynu
  • pol cytryny
  • 4 lyzki ciemnego sosu sojowego
  • 2 lyzki miodu
  • sol morska
  • woda
  • oliwa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180C.Kurczaka pieczemy ok 1godz 20min zalzy od wagi.

    Kurczaka wycieramy recznikiem papierowym zeby mieso nie bylo mokre.
    Nastepnie nacieramy go lyzka sosu sojowego.

  2. Polewamy oliwa ok 2 lyzek.Cytryne wkladamy do srodka z paroma galazkami rozmarynu.Nastepnie obkladamy pozostalym rozmarynem.

  3. Wkladamy kurczaka do piekarnika.Po pol godz wyciagamy podlewamy troche woda i polewamy reszta sosu sojowego.Po nastepnej pol godz wyciagamy polewamy powstalym sosem i miodem.

    Pieczemy jeszcze 20min.Musimy pamietac ze kazdy piekarnik jest inny i trzeba sprawdzac czy mieso jest upieczone.Ja zawsze na koniec nacinam kurczaka i polewam go sosem wtedy jest bardziej soczysty i smakuje lepiej.

    Zycze smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 07 stycznia 2018 doskonaly aromatyczny kurczak. Swietna kompozycja smaków. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń