Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak z pomidorową skórką

Pieczony kurczak z pomidorową skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1813 Ocena: 41739

Dodano:

Odsłon: 756

Tak przygotowany kurczak w środku jest soczysty, natomiast skórka chrupiąca.

Składniki

  • 1,5 kg kurczak
  • Marynata:
  • 250 passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem.

    Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki (min 4 godziny).

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

    Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy), przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika na 15 min.

    Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z drugiej strony.

    Czynność tę powtarzamy co 15 min, do całkowitego upieczenia (90 min).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń