Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak z rozmarynem i pieprzem cytrynowym w asyscie pieczonych warzyw.

Pieczony kurczak z rozmarynem i pieprzem cytrynowym w asyscie pieczonych warzyw.

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 499

Dodano:

Odsłon: 835

Pyszne, niedrogie danie na kazda kieszen. Tradycyjny Angielski obiad. Zapraszam do gotowania :)

Składniki

  • Mlody kurczak caly 450g
  • 6 srednich ziemniakow
  • 2 srednie pietruszki
  • 2 srednie marchewki
  • cwiartka cytryny
  • oliwa extra virgin
  • swiezy rozmaryn
  • pieprz cytrynowy
  • sol morska
  • pieprz czarny swiezo mielony
  • sos pieczeniowy
  • 2 jajka wbite do pojemnika z miarka
  • maka taka sama ilosc jak odmierzone jajka
  • mleko taka sama ilosc jak odmierzone jajka i maka
  • 4 lyzki miodu
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy najlepiej jest zostawic go na pare godzin aby pozbyc sie jak najwiekszej ilosci wody dzieki temu skorka bedzie bardziej chrupiaca po upieczeniu.Nastepnie calego kurczaka nacieramy oliwa.Od srodka przyprawiamy sola, pieprzem cytrynowym,wkladamy galazki rozmarynu i cwiartke cytryny.Kurczaka wkladamy do zeliwnego rondla opruszamy go sola i pieprzem cytrynowym, kladziemy galazki rozmarynu.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190°C przykrywamy rondel i zaczynamy piec.Osobiscie wole bardziej wypieczone mieso wiec pieke go ok 2 godzin, caly czas pod przykryciem.Dla innych mieso po takim czasie moze byc za suche tak wiec kazdy moze wybrac odpowiedni czas do swojego smaku.

  2. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze czesci i zalewamy zimna woda.Gdy woda sie zagotuje dodajemy soli i gotujemy przez 5 minut.Ziemniaki odlewamy na durslak.Po osuszeniu/odparowaniu przerzucamy na brytwanke lub naczynie zaroodporne polewamy oliwa i wkladamy do piekarnika.Pieczemy je ok 45min do godziny (wszystko zalezy od mocy piekarnika) po ok polowie czasu przekrecamy ziemniaki i opruszamy je sola i czarnym pieprzem pieczemy na zloto.

    Osobiscie pieke wszystkie warzywa w jednym piekarniku z kurczakiem.

  3. Pietruszke myjemy, kazda kroimy na 4 czesci i obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10min tak zeby delikatnie zmiekla ale nie rozgotowala sie.Marchew myjemy i kroimy w krazki sredniej grubosci.Pietruszke odlawiamy z wody i do tej samej wody wrzucamy marchewke.Wode zachowujemy gdyz bedzie nam potrzebna do sosu.Pietruszke przekaldamy do naczynia polewamy oliwa i wkladamy do piekarnika z reszta skladnikow.Pieczemy ok 40 min.Okolo 20min przed koncem polewamy miodem.Miod mozna wymieszac z lyzka cieplej wody aby latwies sie rozprowadzal osobiscie dodaje tez lyzeczke musztardy francuskiej.Marchewke gotujemy al dente podajemy na goraco.Wode z gotowania zachowujemy.

    Ilosc wody zalezy od tego ile sosu chcemy zrobic.

  4. Muffinki yorkshire pudding.
    Piekarnik rozgrzewamy do 230°C
    Do pojemnika wbijamy jajka i dodajemy taka sama ilosc mleka ubijamy mikserem i odstawiamy na 20min.Nastepnie dodajemy przesiana make i szczypte soli ubijamy mikserem.Do brytwanki na muffinki wlewamy po lyzeczce oliwy i wkladamy do piekarnika.Czekamy,az oliwa rozgrzeje sie do tego stopnia ,ze zacznie dymic.Do przygotowanej masy dodajemy 2 lyzki zimnej wody i napelniamy 3/4 kazdego otworu w blaszcze.Pieczemy ok 20min.

  5. Do wody zachowanej z gotowania warzyw dodajemy sos pieczeniowy.Przyprawiamy do smaku.

    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń