Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczony łosoś w galarecie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 20 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 2 g
Filet z łososia myję, osuszam i odcinam skórę. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i kroję w paski grubości 2 cm. Odstawiam na 30 minut. Łososia przekładam na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Piekę 20 minut w 180oC. Zostawiam do ostudzenia.
Obraną marchew, pietruszkę, seler i por kroję na mniejsze części, wrzucam do garnka i zalewam litrem wody. Dodaję liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję pod przykryciem 30–45 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie odcedzam wywar, dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i zostawiam do ostudzenia.
Łososia układam na półmisku, dekoruję pokrojonymi warzywami z wywaru, groszkiem, kukurydzą, ugotowanym jajkiem, plasterkami cytryny i zalewam zimnym wywarem z żelatyną. Wstawiam do lodówki.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,40 zł.Źródło: Rewia