Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony łosoś w sosie pomidorowo-oliwkowym

Pieczony łosoś w sosie pomidorowo-oliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 2670

bardzo proste danie :)

Składniki

  • filet z łososia, 0,5kg
  • pomidory w puszcze, 2 puszki
  • oliwki czarne, 10 sztuk
  • czosnek, 4 duże ząbki
  • ser mozarella z zalewy, 1 paczka kuleczek
  • pieprz czarny, pieprz cayene, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, sól
  • cytryna
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z łososia pokryć sprasowanymi 3 ząbkami czosnku, obsypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny (ew. można użyć pieprzu cytrynowego). Ułożyć kilka krążków oliwek. Odstawić na 10 min.

  2. Sos pomidorowo-oliwkowy: pomidory z puszki wrzucić do garnka postawionego na małym gazie. Rozdrobnić nieco pomidory. Dorzucić sprasowany ząbek czosnku, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz czarny i cayene, sól. Jak sos się podgrzeje dorzucić pokrojone czarne oliwki.

  3. Blachę posmarować kapką oliwy, ułożyć łososia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Popiec ok. 7 min. Wyjąć, wylać cały sos z pomidorami na łososia. Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 15-20 min. Podawać z kulkami mozarelli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń