Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczony pyton tygrysi.

Pieczony pyton tygrysi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11285

Dodano:

Odsłon: 752

Złapany, upieczony :) Pyton tygrysi. Rolada mięsna w cieście drożdżowym. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ-650 70 dag
  • mleko 300 ml - ciepłe
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • świeże drożdże 30 g
  • Olej roślinny 8 łyżek
  • jajko kurze 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • białko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania
  • ziarno słonecznika do posypania
  • Farsz:
  • szynka gotowana 30 dag
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.

  2. Wykonanie roladek:

    Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  3. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Z 3 części wałkujemy placki a z pozostałych 3 kawałków ciasta placki ponacinane w kratkę, będą to nakładki na zwinięte rolady. Na każdy z 3 placków nakładamy farsz mięsny, posypujemy natką pietruszki i zwijamy w roladę, i tak robimy z pozostałymi dwoma plackami ciasta.

  4. Na każdą zwiniętą roladę nakładamy placek z wyciętą wałkiem specjalnym kratkę i nakładamy na zwiniętą roladę. Końce podwijamy i zlepiamy pod spód. Tak robimy z pozostałymi roladkami i nakładkami z wyciętą kratką. Tak przygotowane rolady układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte rolady smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami.

  6. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 30 minut, na środkowej półce, grzałki dół/góra.

  7. Gdy roladki będą ładnie zarumienione,kończymy pieczenie, studzimy na kratce.

  8. Ostudzone kroimy w kawałki i delektujemy się.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 12 lipca Mysle, ze to smakuje wysmienicie Mariolu. Super!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 12 lipca Bardzo ładnie się prezentują, wyglądają apetycznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń