Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony schab w sosie własnym

Pieczony schab w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 15634

Kruchy, soczysty schab pieczony w sosie na bazie cebuli. Trochę czasochłonny ale liczy się efekt końcowy :-)

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki + do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 4 łyżki masła/margaryny
  • woda
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab okrój z tłuszczyku (ja nie lubię to obkroiłam ale jak ktoś lubi może zostawić), lekko rozklep ręką i posól. Do garnka daj 3 łyżki tłuszczu, mięso obtocz w mące (bardzo niewiele mąki) i wrzuć żeby się zrumieniło (ok. 3 min z jednej strony). Kiedy mięso będzie już gotowe przełóż je do naczynia żaroodpornego a do garnka wrzuć pokrojoną w pół talarki cebulę i zrumień ją. Kiedy będzie gotowa przełóż na mięso, ponieważ to co najlepsze zostało w garnku nalej ok. szklanki wody i zagotuj, mieszając zbieraj wszystko ze ścianek do powstającego sosu. Wlej wszystko do naczynia żaroodpornego, dorzuć łyżkę masła i zakryj (woda nie musi zakrywać mięsa). Wstaw naczynie do piekarnika ustawionego na 160 stopni (termoobieg) na 45 min. Po tym czasie obróć mięso, dodaj liścia laurowego i ziele angielskie (ja dałam 1 listek i 2 ziela) wstaw z powrotem do piekarnika na 45 min.
    Gotowe mięso przełóż z powrotem do garnka w którym smażyłaś/eś mięso wlej cały sos i chwilkę podgotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dałam jeszcze łyżeczkę vegety). Łyżkę mąki zarób odrobiną zimnej wody i gorącym wywarem (żeby zahartować mąkę żeby nie zrobiły się grudki) wymieszaj na gładko i wlej do sosu. Smacznego.



    Podałam mięso z ziemniaczkami i sałatką coleslaw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń