Do góry

Desery Przepis na:

pieczony sernik z rabarbarem

pieczony sernik z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1437

Dodano:

Odsłon: 790

sernik jest po prostu pyszny...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram
  • żółtka 2 sztuki "L"
  • cukier 100 gram
  • margaryna 200 gram
  • SERNIK: jajka 4 sztuki "L"
  • cukier 3/4 szklanki
  • twaróg 1 kg/wiaderko
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • kasza manna 2 łyżki
  • rabarbar 70 dag
  • cukier 1 łyżka
  • cukier puder - ile potrzeba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę, wsypać cukier, dodać zimną margarynę, żółtka i posiekać siekaczką lub nożem, gdy składniki się połączą szybko zagnieść ciasto, poodzielić na dwie części (3/4-1/4) i tę 1/4 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika

    do silikonowej formy 28 cm włożyć 3/4 ciasta, palcami wylepić dno i nakłuć widelcem, schować do lodówki na 30 minut

    obrany rabarbar pokroić na kawałeczki do miski, zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok, parę razy zamieszać, następnie wysypać na durszlak, sok z rabarbaru można wykorzystać do herbaty

    jajka mikserem utrzeć do białości z cukrem, dodać twaróg z wiaderka (temperatura pokojowa), wsypać budyń, kaszkę manną i krótko połączyć mikserem składniki

    formę wyjąć z lodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar

    piekarnik na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, sernik w formie wystudzić, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń