Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9463

Dodano:

Odsłon: 7048

Pieczony udziec jagnięcy

Składniki

  • 2,5 kg udźca jagnięcego z kością
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • pół szklanki wody
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Udziec nacieram solą, świeżo zmielonym pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, listkami rozmarynu i odrobiną oleju. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Na drug dzień, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy tymiankiem i solą. Do głębokiej blachy wkładamy warzywa, polewamy je jeszcze odrobiną oleju, kładziemy na nie udziec, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liście laurowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez 30 min pieczemy bez przykrycia. Potem nakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godzin w 180 stopniach. Pod koniec znowu można pozbyć się folii, żeby wszystko ładnie się przyrumieniło. W razie potrzeby można od czasu do czasu dodać wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń