Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony udziec z indyka w musztardzie

Pieczony udziec z indyka w musztardzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 3444

Dodano:

Odsłon: 985

Soczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia.

Składniki

  • Udziec z indyka 1,5 kg
  • Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy 3 łyżki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kolendra 1 łyżka
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Miód naturalny 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 1 - 2 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Pieprz 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.

  2. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie nie ma skóry.

  3. Udziec natrzeć z obu stron solą i pieprzem.

  4. Z musztardy, oliwy, papryki, kolendry, miodu i soku z cytryny rozmieszać marynatę i posmarować nią indyka.
    Brzegi udźca podwinąć pod spód, aby nadać mu kształt. Włożyć do brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił.

  6. Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać do rondelka, zagęścić śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
    Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem lub schłodzony na kanapkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń