Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony w całości kurczak z warzywami.

Pieczony w całości kurczak z warzywami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 472

Dodano:

Odsłon: 60864

Po prostu pyszne!!!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kurczaka: Z curry, papryki, pieprzu, soli i oliwy przygotowujemy "marynatę", którą smarujemy kurczaka. Tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej przygotować go wieczorem dzień wcześniej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 -200 stopni. Delikatnie "podnosimy" skórę kurczaka i umieszczamy pod nią kawałki masła czosnkowo-ziołowego. (Masełko robimy mieszając miękkie masło ze zmiażdzonym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zrobiłam z bazylią i lubczykiem).

  2. Warzywa do kurczaka: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy wraz z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.

  3. Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od wielkości kurczaka: 1,5 kg kurczak ok. 1 godz. i 15 min.

  4. Podawać z surówką.

  5. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ernesto84 31 lipca 2011 Mam tylko jedno pytanie; jak mam rozumieć "podnosimy" skórę kurczaka, bo nie bardzo wiem o co chodzi? Mam to brać dosłownie, czy chodzi o włożenie tego masła do środka wypatroszonej kury? Przepis bardzo interesujący, kurak wygląda smacznie.:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 24 lutego 2011 MMm wyglada cudownie i pewnie smakuje pysznie!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń