Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe

Autor: Groszek

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano: 05.11.2010

Odsłon: 1838

Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

Składniki

  • Weka, bułka paryska, angielka itp. w zalezności od regionu, cała
  • ser żółty dobrze topliwy, plastry
  • majonez, 4-5 łyżek
  • śmietana ew jogurt naturalny, 4-5 łyżek
  • czosnek
  • msło
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczywo kroimy na kromki o grubości około 1,5-2 cm. Smarujemy cieniutko masłem.

  2. Na każdą kromke kładziemy plasterek sera żółtego.

  3. Robimy sos: takie same proporcje(po 4 lub 5 łyżek stołowych) majonezu i smietany czy jogurty naturalnego, mieszamy razem. Dodajemy wycisniete 4 zabki czosnku i mieszamy. Takim sosem smarujemy kazdą kromke.

  4. Piekarnik czy Kombiwar nagrzewamy do 200 stopni C. Kromki układami na blszcze i wkładamy na około 15 mniut. Ale najlepiej wyjąc je kiedy ser sie przyrumieni a w domu będzie unosił się zapach czosnku i sera.

  5. Pieczywo powinno byc chrupkie, ser zaruminiony. Można posmarować keczupem przez zjedzeniem.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń