Do góry

Dodatki Przepis na:

Piękna ozdoba stołu Wielkanocnego

Piękna ozdoba stołu Wielkanocnego

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 74107

Dodano:

Odsłon: 1521

Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania.

Składniki

  • forma (miseczka) na której upiekę koszyczek użyłam o wymiarach : średnica 16 cm głębokość 10 cm
  • 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 125 ml letniego mleka
  • 40 g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • białko do pomalowania koszyczka przed pieczeniem
  • tłuszcz do posmarowania miseczki
1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki .
    Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .

  2. Następnie do rozczynu dodaję pozostałe mleko, mąkę , sól , żółtko i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz i nadal mieszam łyżką aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
    Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 3 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni.
    Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut.

  3. Z wyrośniętego ciasta odrywam po kawałeczku ciasta i formuję wałeczki, długość oraz ilość wałeczków zależy od tego jak dużą formę(miseczkę) użyjemy do wypieczenia koszyczka.
    W moim przypadku zrobiłam 20 wałeczków.
    Z pozostałego ciasta zrobię warkocz dookoła koszyczka oraz ucho.

  4. Następnie z wałeczków wyplatam koszyczek(dokładnie pokazałam to na filmiku).

  5. Miseczkę na której będę wypiekała koszyczek dokładnie smaruję tłuszczem.
    Wyplecione ciasto delikatnie spłaszczam dłońmi i nakładam na miseczkę.
    Dwa centymetry od brzegu koszyczka odcinam wkoło końcówki ciasta tak żeby powstał około 2 centymetrowy paseczek dookoła miseczki bez ciasta, tam umieszczę po wypleceniu wianek wieńczący koszyczek. (trudno jest to opisać proszę zobaczyć na filmie :).

  6. Z pozostałego ciasta odcinam 2/3 ciasta i dzielę na 3 równe części, z każdego kawałeczka formuję wałeczek o długości takiej aby obejmował obwód miseczki.
    Z uformowanych wałeczków wyplatam warkocz . Wyplecionym warkoczem owijam do dookoła miseczkę w miejscu bez ciasta i mocno ściskam w miejscu łączenia .

  7. Koszyczek przed pieczeniem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia.
    Przed wstawieniem do piekarnika koszyczek maluję rozmąconym białkiem.
    Pieczenie:
    Miseczkę z koszyczkiem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut , spód mocno się spiecze ale boki będą ładnie złote a ciasto nie będzie w środku surowe (dzięki czemu dłużej będzie mógł stać ).
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu

    Po upieczeniu odstawiam na chwilę do przestudzenia i wyjmuję miseczkę z koszyczka.

  8. Formowanie ucha:
    Pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części i formuję dwa wałeczki.
    Wałeczki ze sobą skręcam i kładę na miseczkę , ucho maluję rozmąconym białkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ( trochę krócej niż koszyczek trzeba sprawdzać żeby za bardzo ucho się nie spiekło) .

    Upieczony koszyczek i ucho łączę ze sobą za pomocą wykałaczek .

  9. Koszyczek Wielkanocny z ciasta drożdżowego jest gotowy. Życzę udanego wyplatania i wypieku .
    Pozdrawiam Babcia Ewa
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bambisia 13 marca 2016 Jestem pelna podziwu :) juz dodalam do swojej ksiazki i bede piec, super pomysl rowniez na prezent

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń