Do góry

Dania główne Przepis na:

Pielemieni

Pielemieni

Autor: Jagoda50

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 11066

Dodano: 18.03.2016

Odsłon: 11169

Przepis zapożyczony z mojej ulubionej kuchni kresowej.To danie przygotowuje sie na kresach od pokoleń.

Składniki

  • maka pszenna 2 szklanki
  • woda gorąca pół szklanki
  • sól
  • mielone mięso(wołowo -wieprzowe) 50 dkg
  • bułka czerstwa 1
  • cebule 2
  • czosnek 3 ząbki
  • sól pieprz do smaku
  • do farszu mozna dodać natke pietruszki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. bułkę namoczyć,dobrze odcisnąć i zemleć razem z cebulą,mięsem,czosnkiem,dodac natkę,doprawić solą i pieprzem,dobrze wymieszac

  2. do mąki dodać szczypte soli,wodę i szybko zagnieść ciasto

  3. ciasto rozwałkować,wykrawać okragłe placuszki,na kazdy nakładać łyżeczkę farszu i dobrze sklejać

  4. Pielemieni gotowac tak jak tradycyjne pierogi

  5. Pielemieni mozna podać z rosołem lub polane masłem albo smietaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 27 marca 2016 Nigdy ich nie robiłam ani nie jadłam,muszę wypróbować narobiłaś mi apetytu na nie.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 19 marca 2016 Moja ciocia jest ekspertem w takich daniach. I z tego co mi wiadomo u niej w rodzinnych stronach dodawano rosół do mięsa,aby farsz nie był suchy. Miałam okazję skosztować specjałów u cioci i były przepyszne.Podawane różnie,raz z okrasą/skwarkami , a innym razem w rosole tak jak u Ciebie.
Paluch oczywiście zostawiony.
Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń