Do góry

Przetwory Przepis na:

Pieprzne ogórki na zimę

Pieprzne ogórki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 1095

Dodano:

Odsłon: 1003

Już mówiłam, że koniec z zaprawami z ogórków. Ale spróbowałam u koleżanki pysznych pieprznych ogórków prostych i szybkich w przygotowaniu więc jeszcze się skusiłam na kilka słoików. Polecam:)

Składniki

  • ogórki 2 kg
  • cebula 1 szt duża
  • ziele angielskie
  • zalewa:
  • woda 2 szklanki
  • cukier 0,75 szklanki
  • ocet 0,5 szklanki
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • słodka papryka mielona 1 łyżeczka płaska
  • sól 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i wzdłuż przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
    Cebule kroimy na plastry.
    Z podanych składników: wody, cukru, octu, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej i soli zagotowujemy zalewę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Do każdego słoika wkładamy plaster cebuli, 2 ziarna ziela angielskiego i układamy pionowo ogórki. Słoiki napełniamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń