Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor: kala83

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 649

Dodano: 15.12.2015

Odsłon: 7185

Pierniczki w sam raz na Święta

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 40 dkg miodu
  • 2 op przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szkl cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić margarynę, miód i cukier puder. Przestudzić.

  2. Do miski przesiać mąkę, wsypać przyprawę do pierników, wbić jajka, dodać przestudzoną masę miodowy. Sodę rozpuścić w mleku i też dodać do miski.

  3. Wszystko dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub mleka.

  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać dowolne kształty. Piec na papierze do pieczenia 10-11 min w temperaturze 180 st.C

  5. Gotowe pierniczki możemy ozdobić np lukrem ( u mnie zdjęcie jeszcze przed tą czynnością ).
    Ucieramy na zimno sok z 1 cytryny z 1 szkl cukru pudru. Ewentualnie można dodać kilka kropli esencji np rumowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń