Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 12638

Przepisów na pierniczki wypróbowałam całe mnóstwo, zanim trafiłam na ten doskonały - dostałam go od koleżanki, która co roku robi je z synkiem :) Robi się je łatwo i przyjemnie, a najlepiej z dzieciaczkami, które uwielbiają je dekorować. Trzeba pamiętać, by zrobić je odpowiednio wcześniej (ok. 3 tygodni), by zmiękły. Jest co prawda możliwość, że pomimo swej twardości znikną w oka mgnieniu, bo są naprawdę pyszne. Żeby pierniczki zmiękły, do pudełka wkładam kawałki obranych jabłek i wymieniam co jakiś czas, by nie spleśniały.

Składniki

  • Mąka pszenna - 550 g
  • Miód - 300 g
  • Cukier puder - 100 g
  • Masło - 120 g
  • Jajka - 1 szt.
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 40-60 g
  • Kakao - 2 łyżeczki (niekoniecznie)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnuszku podgrzewamy miód i masło, aż wszystko ładnie się rozpuści i studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, schładzamy je to będzie się lepiej wałkować.

  2. Wałkujemy na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli je ozdabiamy smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy ozdoby lekko wciskając je w ciasto. Jeśli nasze pierniczki mają być ozdobą na choince, musimy pamiętać, by przed upieczeniem zrobić w nich dziurkę - np. słomką.

    Pieczemy ok.8- 10 minut w temperaturze 180ºC.

    Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Pierniczki możemy przechowywać kilka tygodni (lukrujemy przed samymi świętami).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń